How to guides

Oprethold skønheden på din terrasse med regelmæssig oliering

Hvordan opretholder du din terrasses skønhed? Svaret er at give den kærlighed med oliebehandling regelmæssigt. De fleste, der har en terrasse, erfarer at den med tiden kan blive grå og plettet, der gør den mindre pæn at kigge på. Ønsker du at gøre noget ved dette eller komme snavs og ridser i forkøbet? Der er flere gode råd at hente til vedligeholdelse, som du finder her.

Derfor er vedligeholdelse vigtigt

Hemmeligheden bag en flot terrasse og en lang levetid er vedligeholdelse. En af de vigtigste trin i vedligeholdelsen er at behandle terrassen med regelmæssig oliering, såsom Terrasseolie Eksklusiv. Dette hjælper med at forhindre for tidlig nedbrydning og forlænger træets levetid. Selvom terrassen med tiden vil udvikle en patina og grålige nuancer på grund af dets udsættelse for vejr og vind, kan brug af træolie bevare terrassens naturlige farve.

Olien beskytter også mod fugt, solens UV-stråler og svamp. Ikke alle foretrækker olie, og det er også en mulighed at lade terrassen være ubehandlet, men dette gør træet mere modtagelig for vindridser og revner.

 

Hvad skal du bruge til olieringen?

  • Terrasserens 
  • Børste eller skrubber
  • Sandpapir
  • Vand
  • Pensel
  • Klud

Hvis du ønsker et komplet sæt til regelmæssige olieringer, kan du vælge et Terrasseolie Sæt, der indeholder de to rense- og olieprodukter og en håndskrubber, der kan være gavnlig for dette terrasseprojekt.

 

Forbered træoverfladen inden oliering

Inden du bevæger dig ud i olieringen, venter der et vigtigt projekt, nemlig at forberede træets overflade. Hvilken betydning har dette for resultatet? Det danner grundlag for, at olien trænger ind i, og derudover giver det den optimale beskyttelse. 

Det første du skal gøre er at rengøre terrassen, og du kan starte med at feje blade og grene væk, hvorefter du kommer rigeligt med vand på terrassen og skrubber godt. Regelmæssige olieringer eller ej, du skal hver gang få rengjort overfladebelægningen. Herefter kan du bruge terrasserens, der skal sidde i fem minutter. Foruden skidt fjerner det overskydende olie eller træbeskyttelse.

Hvis du oplever grå patina eller skidt, der ikke er til at få væk, kan du enten bruge Intensiv Udendørs Trærens eller samme produkt blot i en Trærens Spray, hvis der er tale om mindre pletter. Vær opmærksom på, at dette skal sidde i 15-20 minutter. Har terrassen mange pletter, eller er der meget skidt på brædderne, kan det være nødvendigt, at du udfører dette trin igen med trærens. Foruden vigtigheden af regelmæssig oliering kan en rengjort terrasse give et bedre slutresultat. 

 

Tid til tørring og eventuel slibning af terrassen

Efter rengøringen er det tid til, at terrassen tørrer. Du bør forvente, at det kan tage en del timer alt efter vejret og luftfugtigheden den pågældende dag. Det anbefales, at du venter minimum et døgn. Når overfladen er helt tør, kan du vurdere, om der er behov for at slibe terrassen. Dette finder du frem til ved at mærke, om træet har rejst sig, når du mærker overfladen. Den vil føles ru og kan give fornemmelse af, at det er nemt at få splinter.

Den regelmæssige oliering og nedslibning kan igen give en behagelige overflade og flot æstetik. Hvis du ikke finder dette nødvendigt, kan du efter træets tørring påbegynde olieringen. Et godt tip, når du sliber, er at gøre det i retning af bræddernes lange side. For at få en helt glat overflade kan du først bruge sandpapir, der er grovere og derefter finere.

 

Udstyr og tips til olieringen

Der er både Træolie, men derimod også Terrasseolie Eksklusiv, hvis du ønsker et en ekstra god kvalitet. Inden du køber olien, er det altid en god idé at tjekke om olien egner sig til bestemte eller alle slags træsorter. Når du skal påføre regelmæssig oliering, kan det godt betale sig at anskaffe godt udstyr. Mange har gavn af en pad, idet den gør det nemmere at påføre og give en glat overflade. Vejret må ikke være for varmt, da det gør det vanskeligt at tørre. Anvender du mere med en emballage med forskellige batchnumre, så er et tip at blande disse, så du opnår en jævn farvenuance.

 

Påføring af regelmæssig oliering

Det første du gør er at røre i din olie, hvilket du også bør gøre undervejs. Et godt tip er at starte med et tyndt lag olie. Dette kan du enten gøre med en pad eller pensel. Det anbefales, at du her starter med træets ender og tager tre til fire brædder ad gangen. Her bør du vente fem minutter. Der skal ikke være overskydende olie i hverken i sprækker eller samlinger, så spotter du dette, skal det tørres væk med en klud. Du skal her forvente, at der kan gå op til et par minutter før træets tager imod, og du kan se olieringen – også selvom du giver regelmæssigt oliering.

Er du ikke tilfreds med resultatet, kan du vælge at give det endnu en omgang olie, hvis overfladen ikke ser mættet ud. Men hvor lang tid tager olieringen om at tørre, før du kan bruge din terrasse igen? Det anbefales at vente mellem 24 til 48 timer, hvilket kan afhænge af vejret, inden resultatet 

af oliering er gennemhærdet. Dog er det vigtigt, at det ikke udsættes for vand, hvorfor behandlingen skal planlægges på en dag uden regn.

 

Hvad vil regelmæssig oliering og vedligeholdelse sige?

Flere har en tendens til at glemme at vedligeholde terrassen. Ordet vedligeholdelse er et vidt begreb, men det vil i hvert fald ikke sige hvert femte år. Det optimale tidspunkt for vedligeholdelse af træterrassen kan variere alt efter terrassens placering, træets kvalitet, hyppigheden af brug og om den er overdækket eller ej. Generelt anbefales det at inspicere terrassen årligt, så du tidligt kan opdage om der tegn på råd, løse brædder eller slidte overflader. Dette vil sikre, at eventuelle problemer kan håndteres i tide, og terrassens levetid kan forlænges. Hvis du drømmer om en terrasse, der er både køn og behaglige at gå på, anbefales det, at du giver terrassen regelmæssig oliering. Overvejer du andre muligheder? Dette kan være maling eller Udendørs Træimprægnering, hvis træet er ubehandlet.