How to guides

Rengøring af udendørs træmøbler

Løbende rengøring og træpleje kan gøre underværker for dine træhavemøbler. Hvis du gerne vil have glæde af dem i mange år, så guider vi dig til hvordan.

Der er mange spørgsmål og heldigvis også gode svar, for du kan have dine træhavemøbler i generationer, hvis bare du passer godt på dem.

Men hvordan sikrer du, at dine splinternye havemøbler får den helt rigtige træpleje og vedligeholdelse allerede fra dag ét? Og hvordan giver du dine gamle træhavemøbler nyt liv? Hvordan får møblerne fra sidste år det oprindelige flotte udseende tilbage? Og hvilke produkter skal du bruge for at udføre arbejdet bedst muligt?

Der er mange spørgsmål og faktum er, at træhavemøbler er særdeles udsatte for fugt og alger i det danske tempererede klima. Det er derfor nødvendigt at give møblerne den helt optimale pleje og vedligeholdelse, hvis du vil have glæde af dine træmøbler i lang tid – og det gælder uanset, om der er tale om nye havemøbler, eller gamle der skal genopfriskes.

Hvordan træmøblerne præcis skal rengøres afhænger af, hvor beskidte og medtagede de er. Husk blot at udføre rengøringen af havemøblerne på græs, da rengøringen kan forårsage skjolder og pletter på træ eller fliser.

Rengøring af nye træmøbler

Det er vigtigt at give nye træhavemøbler en grundig rengøring inden brug eller inden behandling med træolie eller træmaling, da det sikrer en maksimal og ensartet optagelse af overfladebehandlingen samt fjerner skimmel, som ikke kan ses med det blotte øje.

Hårdttræ indeholder nemlig ofte små mikroorganismer, som forårsager skimmelangreb i overfladen. Disse mikroorganismer er ikke synlige, men har stor indflydelse på overfladebehandlingens holdbarhed på træet.

Desuden er havemøbler tit pakket ind i plastik og pap under den lange transport fra producent til forbruger, hvilket kan danne kondens på møblerne og derved medføre skimmelangreb.

Nye træhavemøbler skal rengøres på samme måde som snavsede træmøbler, se nedenfor.

Rengøring af snavsede træmøbler

Træhavemøbler som har stået ude i nogen tid eller som fx er røget direkte i kælderen, skuret eller garagen vinteren over uden først at blive rengjorte, holder på fugten. Og netop alger stortrives på fugtige træoverflader. Det er derfor rigtig vigtigt at rengøre træhavemøbler løbende for at fjerne snavs samt forebygge alger.

Trip Trap Møbel- og Terrasserens er specielt udviklet til lettere afrensning af snavs og begroninger på træet. Produktet kan anvendes på to forskellige måder: Enten før grundbehandling med udendørs træolie eller træmaling, eller til den løbende rengøring af olierede træhavemøbler henover sæsonen, da Møbel- og Terrasserens ikke fjerner den beskyttende olie i træet.

 • Ideel til løbende rengøring
 • Skader ikke planter, buske mv.

Gør møblerne drivvåde, helst med en haveslange. Bland Møbel- og Terrasserens med vand i forholdet 1:10 og påfør blandingen med en bred pensel eller lignende. Skrub overfladen grundigt med en mellemstiv børste i træets længderetning og skyl efter med rent vand. Lad træet tørre i ca. 24 timer. Eventuel trærejsning kan fjernes med fint sandpapir for at opnå en glattere overflade.

Rengøring af grå og medtagede træmøbler

Træhavemøbler, der ikke løbende behandles, får med tiden en grå og medtaget overflade. Dette skyldes skimmel, som opstår på grund af skiftende vejr og temperaturer. Det er vigtigt at fjerne skimmel fra havemøblerne, inden det svækker træet eller spreder sig. Med en smule knofedt og de rigtige produkter kan du atter få glæde af dine træhavemøbler i stedet for at skulle investere i nogle nye.

Hvis man ønsker, at møblerne ikke blot skal blive rene, men også skal blive så godt som nye igen med den oprindelige flotte farvenuance, er det nødvendigt med en grundafrensning med Trip Trap Møbel-Rens Intensiv. Den kraftige rens med geléagtig konsistens opløser og blødgører snavs, olie og nedbrudt træ, så overfladen efterlades helt ren. Samtidig gør den praktiske spray arbejdsprocessen meget nem og hurtig.

 • Klar til brug
 • Teak-Rens A og B i ét produkt

Gør møblerne drivvåde, helst med en haveslange. Spray Møbel-Rens Intensiv på overfladen og lad det trænge ind i træet i 3-5 minutter. Skrub træet med en mellemstiv børste til al snavs er fjernet og skyl efter med rent vand. Lad møblerne tørre ca. 24 timer. Eventuel trærejsning kan fjernes med fint sandpapir for at opnå en glattere overflade. Møblerne er nu klar til at blive færdigbehandlet med olie eller maling.

Giv dine havemøbler en gang træolie eller træmaling

Der er ingen tvivl om, at du kan få mest og længst mulig glæde af dine træhavemøbler, hvis du plejer og vedligeholder dem korrekt og løbende. De tørre og rengjorte træmøbler skal derfor behandles med olie eller maling for at opnå maksimal beskyttelse mod vind og vejr.

Egentlig fungerer olien eller malingen i praksis som en slags erstatning for træets bark. I naturen er træet altid beskyttet af et lag bark, men når det er forarbejdet til fx havemøbler, står porerne i overfladen helt åbne og ubeskyttede, hvilket gør træet ekstremt sårbar over for fugt og alger. Korrekt træpleje har derfor stor indflydelse på træets holdbarhed og udseende.

Overfladebehandling med træolie

En behandling med træolie forlænger træmøblernes levetid og beskytter effektivt mod fugt og råd, da olien trænger dybt ned i træet og styrker og beskytter træet indefra. På den måde får træet mulighed for at ånde og tilpasse sig omgivelserne, da træ er et levende materiale, som hele tiden er i bevægelse. En oliebehandling vil også bevare og forstærke træets glød og flotte farvenuance.

Trip Trap Møbel- og Vinduesolie

Møbel- og Vinduesolie er ideel at anvende, når nye og nyafrensede havemøbler trænger til en grundbehandling med en klassisk oliebaseret træolie. Den fyldige olie trænger ind i træet og danner en silkemat og stærk smuds- og vandafvisende overflade, der minimerer træets opsugning af vand og dermed forebygger råd og svamp. Olien har desuden et højt tørstofindhold, et lavt indhold af opløsningsmidler, er drøj i brug samt har et indbygget UV-filter, som beskytter mod solens blegende stråler.

 • Oliebaseret
 • Aftørring efter 30 min.
 • Rækkeevne: 8-10 m2/liter
 • Natur, teak og mahogni

Er du på udkig efter en mere miljøvenlig træolie, så anbefaler vi Havemøbelolie Eksklusiv. Denne olie adskiller sig fra traditionelle olier ved, at vand bruges som det bærende substrat, og at olien findes i små emulsionsdråber. Det giver olien en helt speciel behagelig konsistens at arbejde med, og kort efter at den er påført træet, vil vandet fordampe og oliedråberne smelte sammen til en meget effektiv beskyttelse. Den drypper ikke fra penslen, den er let og hurtig at røre op og så fås den i forskellige farver, som kan sætte ny og ekstra kulør på træhavemøblerne.

Trip Trap Havemøbelolie Eksklusiv
 • Vandbaseret
 • Aftørring efter 5 min.
 • Rækkeevne: 11-15 m2/liter
 • Natur, teak, nyatoh, og sort

Opfriskning af olierede træmøbler Tip: Hvis du blot ønsker at fremhæve træets naturlige farvenuance og glød, så skal du vælge farvenuancen ’natur’, som er en transparent olie uden farvepigmenter.

Hvis dine oliebehandlede træhavemøbler har mistet lidt af deres glans og beskyttelse, så er Trip Trap Møbel- og Vinduesgel ideel til at friske møblerne op med. Den gode, fyldige oliegel rækker langt, er utrolig nem at arbejde med samt giver en stærk, vandafvisende overflade, der flot fremhæver træets naturlige årestruktur og farve. Oliegelen har et højt tørstofindhold og god holdbarhed, og kan også bruges til at friske havemøbler, behandlet med en vandbaseret olie, op med. Vandet fordamper nemlig med det samme efter påføring, så kun olien bliver tilbage på træet.

 • Hurtigtørrende
 • Drøj i brug
 • Meget nem at påføre