How to guides

Sæbe, olie og lak

Giv trægulvet den rigtige rengøring og pleje, så du kan nyde gulvet og dets kvaliteter i lang tid.

Som boligstylist besøger jeg rigtig mange hjem. Groft sagt kan jeg gruppere mine kunder i to. Den ene gruppe ønsker, at alle gulve og møblers overflader skal være så vedligeholdelsesfrie som overhovedet muligt. Den anden gruppe har en glæde ved at omgive sig med træets naturlige overflader, og vil gerne gøre noget for at nyde synet.

Jeg er selv lidt i begge lejre. I mit hus gør jeg gerne en indsats for at kunne nyde træets naturlige overflade, men i mit sommerhus går jeg efter så lidt arbejde som muligt. I begge tilfælde er det vigtigt, at træet bliver vasket med den rigtige sæbe. Er det et sæbe- eller oliebehandlet gulv, må sæben ikke affedte. Tværtimod skal sæben både rengøre og give træet en overfladebehandling, så det bliver modstandsdygtigt overfor snavs og er let at holde rent.

Herunder har jeg skrevet lidt om de plusser og minusser, jeg er stødt på, i forbindelse med gulve, der har fået sæbe, olie og lak.

Sæbebehandlet trægulv

Et sæbebehandlet gulv har det karakteristiske matte og naturlige look, og det passer rigtig godt til den skandinaviske stil. Jeg har selv massive gulve af douglastræ i værelser, stue, spisestue og køkken. Det var tidligere oliebehandlet, men nu har jeg valgt en sæbebehandling. Om jeg har fortrudt? Ikke det mindste. Det er lidt mere besværligt i forhold til rengøring, men fordelen er, at jeg nu kan vaske gulvene helt rene.

Jeg vasker gulvene med Trip Trap Natursæbe og bruger flere mopper, der har suget rent sæbevand. Jeg skifter mopper i stedet for at skylle dem, så jeg hele tiden arbejder med rent vand. I køkkenet og på andre udsatte steder lader jeg sæbevandet ligge et par minutter. Herefter køres en hvid pad frem og tilbage i træets retning, og jeg slutter af med en opvreden moppe med rent sæbevand. Når jeg vasker på den måde, kan jeg holde trægulvene rene, og de bliver bare flottere og flottere. Skulle det vise sig, at gulvet trænger til en grundrengøring, så vasker jeg med Trip Trap Trærens. Herefter behandler jeg på ny med Natursæbe i blandingsforholdet 1:10. Hermed kan jeg afværge, at gulvet skriger på en afslibning.

Tina Dalbøge er selv gået tilbage til et sæbebehandlet gulv. Med den rigtige Natursæbe, og med den rigtige måde at vaske det på, er gulvet både smukt og let at holde.

Oliebehandlet trægulv

Jeg har et stort soveværelse med et massivt oliebehandlet trægulv. Gulvet bliver vasket med Natursæbe, og efter jeg er blevet bekendt med Trip Trap Oliesæbe, bliver gulvet nu vasket med det hver fjerde gang.

Et par gange om året giver jeg det en gang Trip Trap Oliepleje, som jeg påfører med bomuldsklud eller uldpad. Det tager kun kort tid, så det handler mest om at huske det. Fordi jeg ikke har givet gulvet den rigtige behandling fra starten, er der flere steder bittesmå huller i overfladen, hvor der kan komme skidt under olien. Derfor vil jeg give gulvet en afrensning med Trærens og herefter polere det med Trip Trap Plejeolie, så gulvet igen får en tæt overflade.

Jeg kan sagtens forestille mig at vælge et oliebehandlet trægulv igen, men så vil jeg lave en note i min kalender, så jeg husker at variere mellem Natur- og Oliesæbe samt at give det Oliepleje et par gange om året.

Med den rette og ikke særlig tidskrævende pleje kan du have et smukt oliebehandlet gulv i mange år.

Tina Dalbøge har haft et oliebehandlet trægulv, og hun vælger det gerne igen, for nu er hun opmærksom på at udskifte Natursæbe med Oliesæbe ved hver fjerde vask. Samtidig giver hun gulvet Oliepleje et par gange om året. Det er ikke mere besværligt. Det handler blot om at huske det, og med den rette pleje er det oliebehandlede gulv smukt og stilfuldt i mange år.

Lakeret trægulv

Min mand og jeg har købt et skønt sommerhus, hvor vi har lagt et lakeret trægulv. Huset skal bruges året rundt, og vi vil låne det ud til familie og venner, så her skal være så lette overflader som muligt.

Gulvet skal vaskes med Trip Trap Laksæbe, og jeg vil bruge flere mopper, som jeg udskifter undervejs. En gang om året vil jeg i min kalender minde mig selv om, at gulvet skal vaskes med Trærens for at fjerne sæbe. Herefter skal gulvet have en behandling med Trip Trap Lakpleje, der påføres med en uldpad, så eventuelle ridser i lakken bliver dækket. På den måde kan gulvet, med mindst mulig vedligeholdelse, holde sig smukt i mange år.

Vær opmærksom på at laksæben affedter. Derfor må du ikke bruge den på olie- og sæbebehandlede overflader. 

Tina Dalbøge har selv et lakeret trægulv i sit sommerhus. Det vasker hun med Laksæbe. En gang om året får gulvet en tur med Trærens og Lakpleje, så eventuelle småhuller i lakken lukkes, og gulvet forbliver smukt og let at holde.

Læs også: Gode råd til korrekt gulvpleje

Læs også: Guide til vask og pleje af dit trægulv