How to guides

Beskyt dit udendørs træværk med Trip Trap Woodcare-træolie

Ser din træterrasse eller dine træhavemøbler triste og slidte ud efter en lang vinter? I løbet af vinteren bliver dine udendørs træoverflader udsat for både regn, sne og frost, som har tendens til at efterlade træet gråt, trist og livløst. Men fortvivl ikke, for med udendørs træolie fra Trip Trap Woodcare kan du genopfriske både din træterrasse og dine øvrige træoverflader og give dem nyt liv. Udendørs træolie trænger nemlig dybt ind i træets porer og beskytter mod fugt og UV-stråling fra solen og fremhæver desuden træets naturlige skønhed og udseende.

I denne artikel vil vi bl.a. komme ind på, hvorfor det er vigtigt at pleje og vedligeholde sine udendørs træoverflader, hvorfor udendørs træolie er et velegnet valg og ikke mindst hvordan man udfører behandlingen korrekt, så du får det bedste resultat og den bedste beskyttelse af dit udendørs træværk.

 

Hvorfor er det vigtigt at beskytte dit udendørs træværk?

Den primære årsag til at behandle dit udendørs træværk, er for at beskytte det mod vejret. Særligt om vinteren bliver dine udendørs træhavemøbler, træterrasse og øvrige træoverflader udsat for alt fra regn til sne og frost. Det kan være hårdt for træværket og som resultat heraf kan det blive trist, slidt og falmet at se på om sommeren, når du rigtig skal til at bruge det. For at beskytte træværket og minimere graden af det triste udseende, er det vigtigt at beskytte sit træværk. I værste fald kan ubeskyttet træværk føre til revner og råd og gøre uoprettelig skade, hvor den eneste løsning er at udskifte træværket helt. Det er med andre ord ikke blot for udseendets skyld, at du bør behandle dit udendørs træværk. 

Træværk, som ikke løbende er blevet vedligeholdt, kan desuden revne og splintre, som gør træterrasse eller dine træmøbler ubehagelige eller potentielt farlige at benytte. 

Ved at behandle dit udendørs træværk er du kort sagt med til at forsøge træværkets levetid, og sikre, at træværket holder sig flot. Der er dog mange måder at behandle dit udendørs træværk på. En af måderne er ved hjælp af udendørs træolie, som i modsætning til mange andre metoder, er både effektiv og ikke mindst miljøvenlig.

 

Hvorfor behandle sit træværk med udendørs træolie?

Der er mange fordele ved at behandle dit udendørs træværk med lige præcis udendørs træolie. En af de primære er, at træolie har en unik evne til at trænge dybt ind i træets porer, hvilket giver en mere effektiv beskyttelse mod bl.a. fugt og vejrpåvirkning, end andre behandlingsformer. 

Hvis du ikke ønsker at ændre udseendet af dit træværk, men derimod bevare træets naturlige udseende, er træolie også et oplagt valg. Udendørs træolie går nemlig ikke ind og ændrer ved træets udtryk, men fremhæver i stedet træets naturlige look. Det giver en smuk, naturlig finish som kun kan opnås med træolie. 

Mange vælger at benytte forskellige former for forseglinger på deres udendørs træoverflader, for at gøre træet mere vandafvisende og beskytte det mod råd, svamp og fugt. Denne beskyttende effekt har udendørs træolie også, men i modsætning til disse forseglinger, så danner træolie ikke en uigennemtrængelig film på træet, men tillader derimod træet at ånde. Det mindsker risikoen for, at fugt bliver fanget under selve træolien. 

Udendørs træolie er desuden både en meget nem, enkel og hurtig måde at behandle sine træoverflader på og kræver ikke meget for- eller efterarbejde. 

Derudover har træolie den fordel, at hvis du vælger en miljøvenlig udendørs træolie som fx Exterior Wood Oil fra WOCA Denmark, undgår du at belaste dit udendørsområde og miljøet som helhed unødigt med skrappe kemikalier. Denne vandbaserede træolie indeholder nemlig ikke syntetiske eller miljøskadelige kemikalier, men derimod kun naturlige ingredienser. 

 

Hvilket træværk kan behandles med udendørs træolie?

Det smarte ved udendørs træolie fra WOCA Denmark er, at det kan benyttes på stort set alle træoverflader. Det betyder, at selvom du har en træterrasse i én træsort og nogle træmøbler i en anden, så kan du bruge den samme udendørs træolie til at behandle dem begge.

Exterior Wood Oil kan nemlig benyttes på alle traditionelle træoverflader, men også på mere eksotiske træoverflader som fx bambus, teaktræ osv. Træolien kan desuden benyttes på både nyt og gammelt træværk.

 

Sådan behandler du dit udendørs træværk med træolie

Det er nemt at behandle sit træværk med udendørs træolie, men som ved alle andre behandlingsformer, er det vigtigt først at rengøre træværket. 

  • Vi anbefaler, at du inden oliebehandlingen rengør dit træværk med WOCA Exterior Wood Cleaner, som effektivt fjerner snavs, pletter og skidt inden oliepåføringen. Produktet kan anvendes på alle træsorter. 
  • Når du har rengjort dit træværk, skal du lade det tørre i mindst 24 timer. Træets fugtighed må nemlig ikke være mere end 17%. Du kan evt. måle dette med en fugtighedsmåler til træværk.
  • Når du påfører træolien, er det vigtigt, at det er minimum 13 grader. Vi anbefaler desuden, at du altid arbejder i skyggen, dvs. at du undgår direkte sollys og høj varme, da dette forringer behandlingen.
  • Inden du går i gang med behandlingen, skal du omrøre olien grundigt. 
  • Påfør nu olien med en pensel eller rulle i et jævnt, tyndt lag. 
  • Tør evt. overskydende olie væk med en ren bomuldsklud. Det kan være nødvendigt at gentage processen, hvis træoverfladen ikke virker mættet ved første behandling.
  • Du er nu færdig med behandlingen. Du kan evt. vælge at efterpolere overfladen for at gøre den ekstra slidstærk.

 

Hvornår er det tid til at behandle sit træværk?

Det varierer fra træoverflade til træoverflade, hvornår og hvor ofte de bør behandles. Det afhænger bl.a. af hvor udsat træoverfladen er for sollys, regn og generel slitage. En god tommelfingerregel er dog, at hvis træet begynder at se misfarvet ud eller føles tørt og ru, så er det ved at være tid til en rens og en behandling.

Generelt vælger rigtig mange at behandle deres træoverflader i perioden fra slut-april til september, da træværket dermed er klar til sommerens brug, og da der i denne periode er en moderat luftfugtighed og temperatur, som egner sig godt til behandling af træet.